Kombuha uputstvo za pripremu
Ovo uputstvo obuhvata detaljno opisane sve korake kako da od tek otpakovanog Scoby-a (čajne gljive koju ste kupili) dođete do Vaše prve nadamo se ukusne Kombuhe. Tako da ukoliko još uvek nemate vašu specijalnu gljivu, prvo je poručite preko linka poručite kombuhu pa se vratite na ovo uputstvo, ono neće otići nigde. E super, sada još osmeh na lice i imate sve što vam je potrebo da vaša Kombuha uspe odlično, pošto je ovo zaista jednostavan proces i vrlo brzo ćete se uhodati. Spremni? Krećemo! 🥳
Pripremite teglu
Zdrava Scoby (čajna gljiva) jedinka za oko nedelju dana može da proizvode, zavisno od veličine, između 2 i 10 litara komhuha baze. Iako mlad, Scoby kojeg ste vi dobili u vašem “Starter” setu može da proizvode oko 4 litre tečnosti. Scoby će svakom novom turom sve više i više rasti i biće spreman da proizvode sve više kombuhe tako da držite to na umu. Takođe dužina prve fermentacije može da varira između 4-5 dana ukoliko želite slabiji ukus kombuhe, pa do 2-3 nedelje ukoliko želite intenzivniji ukus, ali za početak se držite naše preporuke od 7 dana pa korigujte po svom ukusu odatle. Sada kada ovo znate, detaljno operite staklenu teglu koju ste dobili u našem setu, ili koju ste vi pripremili, postavite je na radnu površinu i pređite na naredni korak.
Prokuvajte vodu za čaj
Naredni korak je da napunite oko 1l vode u šerpicu ili džezvu i da je stavite na vatru da prokuva. Kasnije ćemo u teglu dodavati hladne vode, tako da prokuvajte samo onoliko vode koliko je potrebno da napravite čaj u tegli. Dok čekate da voda proključa pređite na korak 3.
Spremite čaj
Za pripremu Kombuhe koriste se najčešće zeleni ili crni čaj, za početak vam ne bismo preporučili da previše eksperimentišete sa drugim opcijama. Mi za našu Kombuhu uvek koristimo rinfuzni čaj u filter kesicama pošto je čistiji i iz našeg iskustva daje konzistentnije rezultate, ali ako imate samo čaj u kesici i to je skroz okej. Koristite zeleni čaj, ako više idete na sladunjav ukus, dok je crni čaj bolji ukoliko više volite gorče note. Biće vam potrebno 4 grama čaja po litri Kombuhe koju pravite, tako da ako imate teglu od 4 litre biće Vam potrebno 16 grama čaja.
Završite osnovu
Nakon što voda proključa, prespite je u teglu, zatim u vodu stavite čaj koji ste pripremili i sačekajte 3-4 minuta da se čaj napravi.
Dodajte šećer
Naredni korak je da našem Scoby-u pripremimo hranu za narednih nedelju dana. Scoby se hrani šećerom iz čaja i koristi ga za fermentaciju, tako da u suštini nakon 7 dana gotovo sav šećer koji sada dodate će nestati. Potrebno je da u čaj sipate 60 grama šećera po litri Kombuhe koju pripremate, tako da ukoliko imate teglu od 4 litre biće vam potrebno 240 grama šećera. Koji šećer ćete koristiti je sve jedno. Crni i beli šećer su skroz okej, više je stvar kako ste vi navikli. Nakon što ste dodali šećer u teglu dobro ga promešajte da se potpuno rastvori.
Dopunite teglu vodom
Sada dopunite teglu vodom skoro do vrha, ostavite malo mesta za Scoby-a, i sačekajte da se voda ohladi. Kako biste ubrzali ovaj proces voda koju dodajete treba da bude hladna. Nikako Scoby-a ne stavljajte u vruću vodu pošto ćete ga spržiti i on je na kraju krajeva malo ljigavo, ali na neki način drago, živo biće. Kada se voda ohladila na sobnu temperaturu prelazimo na naredni korak.
Zagnjurite Scoby-a
Za kraj dodajte glavnog glumca ove predstave. Takođe uz samu gljivu u našem setu ste dobili i “starter” tečnost koju takođe u potpunosti treba da sipate u teglu, ona je zadužena da započne ceo proces fermentacije, obezbedi odgovarajuću PH vrednost baze i bez nje vaš Scoby može da ..., ode na produženi odmor. Takođe u svakoj narednoj turi, ostavite malo Kombuha baze sa strane pa kao i sada dodajte je na kraju uz samu gljivu. Još jedan topli savet je da pre svake ture, u mlakoj vodi propereta Scoby-a. Higijena je kod Kombuhe najvažnija stvar i uvek obratite pažnju da čajnom gljivom rukujete sa čisim rukama. Ovo je gljiva i pojava sluzi, neprijatnih mirisa, mrkih fleka ili novih delova je skroz normalna. Jedino što treba da vas zabrine je pojava plavih tačkica ili buđi, u tom slučaju ih što pre otkloniti ili cela Kombuha može propasti. Sada prekrite teglu prozračnom krpom kako bi kombuha mogla da diše. Ukoliko ste uspešno ispratili sve korake do sada ostaje vam samo da ste pozdravite sa Scoby-em do sledeće nedelje, da teglu odložite na mračno i suvo mesto. Znamo da je zanimljivo da svaki dan obilazite i pratite kako vaša mala fabrika napreduje, ali pazite da time na poremetite njen rad. To je to, sada ste zvanično Kombuha majstori!
Hejj, ovo je tima iza
Tri studenta na misiji da ljudima u Srbiji donesu flašu zabave i zdravlja. Ukoliko se nismo još upoznali, dobar dan mi smo Tamara (devojka sa šeširom), Ivana (devojka koja spontano gleda u stranu) i Uroš (momak u plavom) i upoznaćete se sa nama preko naših društvnih mreža gde svaki dan postavljamo neku novu anegdotu vezanu za kombuhu, ali voleli bismo i mi vas da upoznamo, tako da ukoliko ste kupili neki od naših proizvoda pišite nam vaša iskustva, šaljite slike i budite deo pozitivne energije.