Da li je braon boja kombuhe uredu? Izgled zdrave kombuhe
Ako ste primetili smeđe končiće kako plutaju ili smeđe fleke na svojoj kombuhi - bez brige! To je zapravo odličan znak koji pokazuje da je vaša kombuha puna života i da fermentacija teče kako treba.Braon boja kombuhe obično je normalna i zavisi od vrste čaja i procesa fermentacije. Dokle god nema neprijatnog mirisa ili plesni, boja ukazuje na prirodne promene tokom fermentacije i kombuha je sigurna za konzumaciju.
Jedna scoby gljiva može da proizvodi kobuhu 2-3 meseca pre nego što je zrela za penziju i treba je zameniti sa mlađom jedinkom koja se sigurno za ovih par meseci dobili. Tako da bez brige promena boje ili pojava par braon fleka na kombuha gljivi je skroz normalno.
- Šta su smeđi končići u kombuhi?
- Zašto nastaju ovi končići?
- Da li su končići bezbedni?
- Kako prepoznati zdravu kombuhu
- Najčešća pitanja o izgledu kombuhe
Šta su smeđi končići u kombuhi?
Oni misteriozni smeđi končići koji plutaju u vašoj kombuhi su zapravo kolonije kvasca - jedan od najvažnijih sastojaka za dobru kombuhu! Baš kao što je dobar kvasac ključan za ukusan hleb, tako je i za savršenu kombuhu.
Fun fact: Ovi končići su toliko karakteristični za kombuhu da ih neki nazivaju 'kombuha morske alge' - iako nemaju nikakve veze sa morskim algama! 😄
Zašto nastaju ovi končići?
Tokom fermentacije, kvasac u kombuhi vredno radi na pretvaranju šećera u probiotike i blagu gaziranost. Dok to radi, formira ove karakteristične končiće. Što više končića vidite, to znači da je fermentacija aktivnija!
Važno: Količina končića može varirati od kulture do kulture i od fermentacije do fermentacije - i to je potpuno normalno!
Da li su končići bezbedni?
Apsolutno! Ovi končići su ne samo bezbedni, već su i znak da vaša kombuha proizvodi sve one zdrave sastojke zbog kojih je i cenjena - probiotike, enzime i antioksidanse.Kako prepoznati zdravu kombuhu
Zdrava kombuha treba da:
- Blago kiselkast miris
- Smeđe do bež boje
- Tečnost je bistra (može biti tamnija ili svetlija zavisno od čaja)
- Nema zelene ili crne mrlje
Najčešća pitanja o izgledu kombuhe
Da li treba da filtriram nove delove? Možete, ali nije neophodno - oni su potpuno bezbedni za konzumiranje ako se nađu u piću. Mada i nama je na početku bilo malo bljak da ih pijemo 😄. Ako vam smeta tekstura, slobodno procedite kombuhu pre pijenja.
Još uvek niste sigurni da li je vaša kombuha zdrava? Pošaljite nam sliku na našu Instagram stranicu ili u DM - uvek smo tu da pomognemo! 😊