Kombuha ukusi - uputstvo za drugu fermentaciju

Ukoliko ste završili sa pripremom baze za vašu kombuhu i spremni ste da je obogatite sjajnim ukusima onda ste na pravom mestu. Ukoliko ne znate o čemu pričam onda prvo pogledajte uputstvo za pripremu kombuhe. Druga fermentacija je “where magic happens” ovde od relativno nezanimljive baze Kombuhe, kreiramo sjajne ukuse i gazirane sokove koji su veoma zdravi i osvežavajući za pijenje. Tako da ukoliko želite da učinite vašu Kombuhu zabavnom skoknite na prvi korak.

1

Pripremite sastojke

Došao je trenutak koji ste čekali, vaša Kombuha baza je spremna, vaša mala tegla fabrika je naporno radila i sada možete da pređete na drugu fermentaciju i da obogatite vašu Kombuhu različitim ukusima. Ovaj korak nije obavezan i ukoliko vam je osnovna Kombuha ukusna i odgovarajuća onda ste na konju, ali ako ste kao mi i želite malo šareniju, voćniju, zanimljiviju Kombuhu, flaširanjem i dodavanjem voća možete da u svojoj kući pripremite prelepi, zdravi, sok. Izvadite vašu Kombuha teglu i stavite je na radnu površinu. Zatim odlučite koji ukus Kombuhe želite da pravite i nabavite to voće ili čajeve. Ukoliko ste novi u ovome pređite na korak 2. da čujete neke naše ideje.

Priprema kombuhe korak 1
2

Odaberite ukus

Za drugu fermentaciju Kombuhe možete da koristite gotovo svo voće, povrće i čajeve, ali prosto neki ukusi nisu baš najsrećniji. Za početak možete da isprobate neke naše proverene recepte, a u nekoj narednoj turi da i sami eksperimentišite sa sopstvenim idejama za ukuse. Jedan od naših najpopularnijih ukusa je Hibiskus + Đumbir. Za njegovu pripremu potrebno vam je 10 grama rinfuznog hibiskus čaja po flaši, parče đumbira 5-6 grama i jedan limun. Prvo nacedite limun, sipajte ga u flašu sa herm čepom u kojoj ćete vršiti drugu fermentaciju, zatim ubacite rinfuzni himiskus i na kraju naseckajte đumbir na sitne kockice i njih dodajte u flašu. Proces je sličan za bilo koji ukus koji pravite, a spisak svih naših recepata možete pogledati na linku kombuha recepti.

Priprema kombuhe korak 2
3

Sipajte kombuha bazu

Naredni korak je da sipate kombuha bazu iz prve fermentacije u izabranu flašu maltene do vrha, ostavljajući vrlo malo prostora do čepa. Zatvorite herm čep pažljivo i to je to, odradili ste sve što je potrebno za uspešnu drug fermentaciju. U narednih 3-4 dana u flaši će se vršiti karbonizacija i Kombuha će da pretvori sećer iz voća u gazirani napitak zbog kog smo i započeli ovu zanimljivu avanturu. Nakon što ste pričekali 3-4 dana da se završi druga fermentacija, najbolje bi bilo da odložite flaše u frižider preko noći. Time ćete zaustaviti proces karbonizacije i samim tim sebi olakšati otvaranje Kombuhe sledećeg dana. Kada to uradite spremni ste da pređete na naredni korak.

Priprema kombuhe korak 3
4

Otvaranje flaše

Iako sada verovatno razmišljate, “Joj Bože, šta ima da me uče kako da otvorim flašu, samo uzmem i otvorim...” verujte nam, ovo je jako bitan deo i samo se setite da se par dana u zatvorenoj flaši kreirao ugljen dioksid i mehurići i da ako naglo otvorite flašu dobićete fenomenalnu eksploziju kao kada promućkate CocaColu i otvorite. Zato otvarajte flašu veoma oprezno. Verovatno će se kreirati veliki pritisak na čepu i biće je teško polako otvoriti, ali budite strpljivi. Takođe odmah da vas upozorim verovatno ćete prebrzo otvoriti flašu prvi put i verovatno će vam Kombuha napraviti nered po celoj kuhinji, tako da kada krenete da nam ... sve po spisku samo se setite da smo vas upozorili i da smo vam rekli da otvarate što pažljivije i sporije. Ukoliko se Kombuha previše karbonizovala tokom druge fermentacije naredni pute smanjite broj dana ili u suprotnom slučaju povećajte broj dana.

Priprema kombuhe korak 4
5

Uživajte

Ukoliko je sve prošlo kako treba, uspeli ste, napravili ste vašu prvu super sjajnu bajnu Komuhu. Čestitamo! Nadamo se da ste uživali, da su vam naša uputstva pomogla i da ste naučili nešto novo. Sada je red na vas da budete kreativni, eksperimentišite sa dužinom trajanja faza i različitim ukusima. Sigurni smo da ćete pronaći pravu kombinaciju ukusa koja vama odgovara. Sve vaše eksperimente podelite sa nama uz heshtag #buchaizazov i podelićemo vaše rezultate na našim društvenim mrežama. Podelite pozitivnu energiju i videćete kako se osmeh pojavljuje na licima ljudi u vašoj okolini. Puno sreće u daljem igranju želi vam bucha.rs tim.

Priprema kombuhe korak 5
team picture

Hejj, ovo je tima iza

bucha logo

Tri studenta na misiji da ljudima u Srbiji donesu flašu zabave i zdravlja. Ukoliko se nismo još upoznali, dobar dan mi smo Tamara (devojka sa šeširom), Ivana (devojka koja spontano gleda u stranu) i Uroš (momak u plavom) i upoznaćete se sa nama preko naših društvnih mreža gde svaki dan postavljamo neku novu anegdotu vezanu za kombuhu, ali voleli bismo i mi vas da upoznamo, tako da ukoliko ste kupili neki od naših proizvoda pišite nam vaša iskustva, šaljite slike i budite deo pozitivne energije.