Kombuha ukusi - uputstvo za drugu fermentaciju
Ukoliko ste završili sa pripremom baze za vašu kombuhu i spremni ste da je obogatite sjajnim ukusima onda ste na pravom mestu. Ukoliko ne znate o čemu pričam onda prvo pogledajte uputstvo za pripremu kombuhe. Druga fermentacija je “where magic happens” ovde od relativno nezanimljive baze Kombuhe, kreiramo sjajne ukuse i gazirane sokove koji su veoma zdravi i osvežavajući za pijenje. Tako da ukoliko želite da učinite vašu Kombuhu zabavnom skoknite na prvi korak.
Pripremite sastojke
Došao je trenutak koji ste čekali, vaša Kombuha baza je spremna, vaša mala tegla fabrika je naporno radila i sada možete da pređete na drugu fermentaciju i da obogatite vašu Kombuhu različitim ukusima. Ovaj korak nije obavezan i ukoliko vam je osnovna Kombuha ukusna i odgovarajuća onda ste na konju, ali ako ste kao mi i želite malo šareniju, voćniju, zanimljiviju Kombuhu, flaširanjem i dodavanjem voća možete da u svojoj kući pripremite prelepi, zdravi, sok. Izvadite vašu Kombuha teglu i stavite je na radnu površinu. Zatim odlučite koji ukus Kombuhe želite da pravite i nabavite to voće ili čajeve. Ukoliko ste novi u ovome pređite na korak 2. da čujete neke naše ideje.
Odaberite ukus
Za drugu fermentaciju Kombuhe možete da koristite gotovo svo voće, povrće i čajeve, ali prosto neki ukusi nisu baš najsrećniji. Za početak možete da isprobate neke naše proverene recepte, a u nekoj narednoj turi da i sami eksperimentišite sa sopstvenim idejama za ukuse. Jedan od naših najpopularnijih ukusa je Hibiskus + Đumbir. Za njegovu pripremu potrebno vam je 10 grama rinfuznog hibiskus čaja po flaši, parče đumbira 5-6 grama i jedan limun. Prvo nacedite limun, sipajte ga u flašu sa herm čepom u kojoj ćete vršiti drugu fermentaciju, zatim ubacite rinfuzni himiskus i na kraju naseckajte đumbir na sitne kockice i njih dodajte u flašu. Proces je sličan za bilo koji ukus koji pravite, a spisak svih naših recepata možete pogledati na linku kombuha recepti.
Sipajte kombuha bazu
Naredni korak je da sipate kombuha bazu iz prve fermentacije u izabranu flašu maltene do vrha, ostavljajući vrlo malo prostora do čepa. Zatvorite herm čep pažljivo i to je to, odradili ste sve što je potrebno za uspešnu drug fermentaciju. U narednih 3-4 dana u flaši će se vršiti karbonizacija i Kombuha će da pretvori sećer iz voća u gazirani napitak zbog kog smo i započeli ovu zanimljivu avanturu. Nakon što ste pričekali 3-4 dana da se završi druga fermentacija, najbolje bi bilo da odložite flaše u frižider preko noći. Time ćete zaustaviti proces karbonizacije i samim tim sebi olakšati otvaranje Kombuhe sledećeg dana. Kada to uradite spremni ste da pređete na naredni korak.
Otvaranje flaše
Iako sada verovatno razmišljate, “Joj Bože, šta ima da me uče kako da otvorim flašu, samo uzmem i otvorim...” verujte nam, ovo je jako bitan deo i samo se setite da se par dana u zatvorenoj flaši kreirao ugljen dioksid i mehurići i da ako naglo otvorite flašu dobićete fenomenalnu eksploziju kao kada promućkate CocaColu i otvorite. Zato otvarajte flašu veoma oprezno. Verovatno će se kreirati veliki pritisak na čepu i biće je teško polako otvoriti, ali budite strpljivi. Takođe odmah da vas upozorim verovatno ćete prebrzo otvoriti flašu prvi put i verovatno će vam Kombuha napraviti nered po celoj kuhinji, tako da kada krenete da nam ... sve po spisku samo se setite da smo vas upozorili i da smo vam rekli da otvarate što pažljivije i sporije. Ukoliko se Kombuha previše karbonizovala tokom druge fermentacije naredni pute smanjite broj dana ili u suprotnom slučaju povećajte broj dana.
Uživajte
Ukoliko je sve prošlo kako treba, uspeli ste, napravili ste vašu prvu super sjajnu bajnu Komuhu. Čestitamo! Nadamo se da ste uživali, da su vam naša uputstva pomogla i da ste naučili nešto novo. Sada je red na vas da budete kreativni, eksperimentišite sa dužinom trajanja faza i različitim ukusima. Sigurni smo da ćete pronaći pravu kombinaciju ukusa koja vama odgovara. Sve vaše eksperimente podelite sa nama uz heshtag #buchaizazov i podelićemo vaše rezultate na našim društvenim mrežama. Podelite pozitivnu energiju i videćete kako se osmeh pojavljuje na licima ljudi u vašoj okolini. Puno sreće u daljem igranju želi vam bucha.rs tim.
Hejj, ovo je tima iza
Tri studenta na misiji da ljudima u Srbiji donesu flašu zabave i zdravlja. Ukoliko se nismo još upoznali, dobar dan mi smo Tamara (devojka sa šeširom), Ivana (devojka koja spontano gleda u stranu) i Uroš (momak u plavom) i upoznaćete se sa nama preko naših društvnih mreža gde svaki dan postavljamo neku novu anegdotu vezanu za kombuhu, ali voleli bismo i mi vas da upoznamo, tako da ukoliko ste kupili neki od naših proizvoda pišite nam vaša iskustva, šaljite slike i budite deo pozitivne energije.