Može li svako praviti kombuhu?

25. NOVEMBAR 2024.2 minuta čitanjaPraktični vodič
Pravljenje kombuhe kod kuće
Želite da naučite recept kućne fermentacije? Otkrivamo vam da li SVAKO može da pravi kombuhu i kako početi! 🍵✨
  1. Da li je kombuha za sve?
  2. Potrebna oprema i sastojci
  3. Najčešće greške početnika
  4. Saveti za uspešno pravljenje

Da li je kombuha za sve?

Odgovor je – SKORO pa za sve! Pravljenje kombuhe nije velika nauka, ali zahteva malo znanja i strpljenja. Hajde da razjasnimo ko sve može da se uhvati ovog zdravog izazova. 🌿

Kombuha je prirodni, probiotski napitak koji mogu praviti odrasli i mladi uz malo preciznosti i želje za eksperimentisanjem!

Potrebna oprema i sastojci

  • Staklena tegla (1-6 litara)
  • Pamučna krpa
  • Gumica za pritezanje
  • Crni ili zeleni čaj
  • Šećer (najbolje trskin beli šečer)
  • Filter voda
  • SCOBY starter kultura

Napomena: SCOBY starter kultura je neizostavni deo za pripremu kombuhe kod kuće, kupite svoju kombuha gljivu klikom na dugme PRODAJA u meniju gore 🌱

Detaljno korak po korak uputstvo za pripremu kombuhe možete pronaći na ovom linku: Recept za prepiremu kombuhe korak po korak

Ukoliko vas interesuje šta je druga fermentacija i kako da od vaše kombuha baze napravite super ukuse posetite:

Uputstvo za drugu fermentaciju kombuhe

Najčešće greške početnika

❌ Greške koje MORATE izbeći: - Upotreba metalnih posuda - Prekrivanje tegle hermetičkim poklopcem - Izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti - Korišćenje aromantizovanog čaja

Saveti za uspešno pravljenje

Za savršenu kombuhu pratite ove zlatne savete iskusnih fermentatora!

Temperature i vreme

Idealna temperatura je između 22-28°C. Fermentacija traje 7-10 dana, ali pratite ukus i konzistenciju.

Svaka tegla kombuhe je jedinstvena - budite strpljivi i eksperimentišite! 🔬

Spremni da napravite svoju prvu kombuhu? Posetite našu online prodavnicu i pronađite sve što vam je potrebno za početak! 🛒